Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Парады бацькам па харчаванні дзяцей

Дата: 11 февраля 2019 в 10:25

ЗДАРОЎЕ НА ТАЛЕРЦЫ

Праблемы харчавання хвалююць бацькоў дзяцей любога ўзросту.Чым і як карміць дзіцяці-дашкольніка? Ці патрэбныя прысмакі дзіцяці? Да чаго прыводзіць няправільнае харчаванне?

Няправільнае харчаванне з'яўляецца прычынай мноства захворванняў - такіх як дыябет, (у сувязі з Чарнобыльскай катастрофай дзеці асабліва схільныя яму), падвышаны крывяны ціск, хвароба сэрца, рак, карыес зубоў, атлусценне і інш.

Рацыён дзіцяці павінен быць разнастайным, больш уключайце ў меню агародніну, садавіну, крупы. Аддавайце перавагу постному мяса, рыбы, птушкі, бабінам, гароху - каштоўных крыніц пратэіна. Абмяжоўваць у рацыёне масла, тлушчы. Рыхтуйце на раслінным алеі.

Выкарыстоўвайце менш цукру ў выпечцы і дэсертах.

Аддавайце перавагу натуральным сокам, а не газаванай вадзе і салодкім напоям. Не давайце дзіцяці шмат варэння, джэмаў, жэле і сіропаў, солі. Навучыцеся адчуваць прыемны густ несалёнай ежы і навучыце гэтаму вашых дзяцей, менш саліце стравы, калі рыхтуеце. Абмяжуйце ўжыванне марынаваных прадуктаў. Давайце дзецям свежую і замарожаную агародніну замест кансерваваных. Наша ежа павінна быць гаючым сродкам. Менш пячыце, больш варыце або пячэце. Ужывайце больш натуральнай ежы ў волкім выглядзе і прывучайце да гэтага дзяцей.

Якія прадукты карысныя дзецям у сувязі з радыактыўным забруджваннем нашага рэгіёну? Карысныя буракі, яблыкі, сокі з мякаццю, асабліва сокі чырвоных ягад (гранатавы), зялёны чай, прадукты мора, арэхі грэцкія, фундук, грачаная каша (чыстая). Гэтыя прадукты спрыяюць вывядзенню радыёнуклідаў.

Прывучыць сябе рыхтаваць маленькія порцыі. Горы ежы на талерках - шлях да хвароб. Ежа добрая толькі у свежэпрыгатаваным выглядзе, таму адмоўцеся ад звычкі рыхтаваць ежу празапас. Перш чым рыхтаваць мяса, птушку або рыбу, зрэжце лішні тлушч, з птушкі зніміце скуру. У іх знаходзіцца асноўная колькасць халестэрыну.

Вучыце дзяцей правільна піць ваду. Агульнапрынята пасля ежы выпіваць якую-небудзь вадкасць: кава, сок, гарбата. Але пры правільным харчаванні усё павінна быць наадварот: вадкасць лепш за ўсе піць за 15-20 хвілін да ежы. У гэтым выпадку ў паражніны страўніка змываецца лішняя слізь, і ён рыхтуецца да працы. Можна піць і праз 1.5-2 гадзіны пасля ежы.

Вельмі карысны напой, які робіцца з завараным кіпенем пладоў шыпшынніка. Асаблівы смак з'яўляецца, калі заварыць яго ў тэрмасе і даць настаяцца 2-3 гадзіны. Не забывайце: шыпшыннік змяшчае вялікую колькасць вітаміна C, так патрэбнага дзецям у зімовы і вясновы час.

ХАРЧАВАННЕ ЧАСТА ХВАРЭЮЧЫХ ДЗЯЦЕЙ

Харчаванне часта хварэчых дзяцей павінна быць разнастайным, досыць каларыйным, ўтрымліваць аптымальную колькасць бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, мінеральных соляў, вітамінаў. Улічваючы, што часта хварэюць дзеці, як правіла, адстаюць у фізічным развіцці, каларыйнасць іх харчавання павінна быць павышана па параўнанні з нормамі прыкладна на 10-15 працэнтаў. Гэта абумоўлена яшчэ і той акалічнасцю, што многія дзеці ў працэсе аднаўленчага лячэння атрымліваюць фізіятэрапеўтычныя працэдуры, масаж, лячэбную гімнастыку,  а ўсе гэта звязана з вялікімі выдаткамі энергіі.

У арганізацыі харчавання варта ўлічваць не толькі каларыйнасць рацыёнаў, але і хімічны склад ежы, а таксама асаблівасці асобных харчовых прадуктаў, іх ўздзеянне на арганізм дзіцяці. І яшчэ, што вельмі важна,— асаблівасці стану здароўя дзіцяці, наяўнасць у яго тых ці іншых адхіленняў, асаблівасці плыні хваробы.

У дзяцей з захворваннямі бронхалегачнай сістэмы (паўторныя пнеўманіі, хранічны бранхіт, трахеіт, частае далучэнне астматычных кампанента) дыета павінна спрыяць павышэнню ахоўных сіл арганізма, валодаць супрацьзапаленчым дзеяннем, зніжаць звышадчувальнасць да розных інфекцыйных агентам. Гэта дасягаецца шляхам павялічэння ўтрымання бялку ў рацыёне дзіцяці (прыкладна на 10-15 працэнтаў у параўнанні з узроставай нормай), ўзбагачэння кальцыем. Адначасова неабходна абмяжоўваць паступленне легказасваяльных вугляводаў і экстрактных рэчываў.

З іншага боку, дзецям з паніжаным апетытам рэкамендуюцца прадукты, якія ўзбуджаюць сакрэцыю стрававальных сокаў, і іх рацыёны (пры адсутнасці супрацьпаказанняў) могуць утрымліваць розныя прыправы, дужыя булёны, кіслыя сокі. Гэтым дзецям разам з павелічэннем колькасці бялку можна таксама некалькі павялічваць і ўтрыманне вугляводаў у ежы.

Дзяцей з харчовай алергіяй, непераноснасцю асобных прадуктаў з рацыёнаў неабходна выключаць гэтыя прадукты і ўсе так званыя алергены — шакалад, какава, натуральны кава, цытрусавыя, мед, арэхі, грыбы.

Складаючы меню для часта хварэючага дзіця, у першую чаргу трэба паклапаціцца аб дастатковай змесце бялкоў жывёльнага паходжання. Сярод прадуктаў жывёльнага паходжання выключную ролю гуляе малако, якое абавязкова павінна ўваходзіць у штодзённы рацыён дзіцяці. Асабліва карысна дзецям кісламалочныя прадукты. Яны валодаюць антымікробнымі ўласцівасцямі, перашкаджаюць гнілым працэсаў у кішачніку, ўтрымліваюць павышаную колькасць вітамінаў групы В.

У дзіцячым харчаванні найбольшае распаўсюджванне атрымаў кефір. Аднак пры яго выкарыстанні важна ўлічваць розныя ўласцівасці аднадзённага і двух-трохдзённай кефіру. Першы валодае паслабляльным дзеяннем, і яго даюць дзецям з звыклымі заваламі.

Легказасваяльным бялковым прадуктам з'яўляецца тварог. Яго шырока выкарыстоўваюць для карэкцыі харчавання дзяцей з гiпaтрaфiяй, аслабленых, з паніжаным апетытам. Яго можна даваць як у натуральным выглядзе, так і ў розных стравах. Тварог змешвайце з кефірам, фруктовымі сокамі, свежымі цёртымі садавінай.

Мяса і мясныя прадукты з'яўляюцца крыніцай паўнавартаснага бялку. Мяса багата салямі жалеза, фосфару, калію, магнію, кальцыя, вітамінаў групы В, а таксама стымулюючымі страўнікавую сакрэцыю. Таму моцныя мясныя булёны паказаны дзецям з паніжаным апетытам. Субпрадукты асабліва багатыя жалезам і іншымі мінеральнымі рэчывамі. Іх рэкамендуецца шырока выкарыстоўваць у харчаванні часта хварэючым дзяцям, якія пакутуюць малакроўем. Акрамя таго, субпрадукты ўтрымліваюць фосфарныя злучэння, спрыяльна якія ўплываюць на цэнтральную нервовую сістэму, парушэнні з боку якой нярэдка адзначаюцца у часта хварэюць дзяцей. Дарэчы, аналагічным дзеяннем валодаюць яйкі, таксама з'яўляюцца багатым крыніцай паўнавартасных бялкоў.

Як бялковы прадукт дзецям паказана рыба, толькі нятлустыя яе гатунку (трэска, хек, марскі акунь і іншыя). Бялок рыбы вельмі легка пераварваецца, таму яе можна даваць дзецям з парушэннямі дзейнасці страўнікава-кішачнага гасцінца. Разам з тым салёная рыба пераварваецца і засвойваецца значна горш. Яе давайце ў якасці закускі дзецям з паніжаным апетытам (у невялікай колькасці).

З тлушчавых прадуктаў у харчаванні часта хварэюць дзяцей выкарыстоўваецца сметанковае масла, якое лягчэй пераварваецца і засвойваецца і багата вітамінамі А, Д, В2. Не меншае значэнне ў сілкаванні дзяцей маюць раслінныя алею, якія асабліва паказаны дзецям, якія пакутуюць аллергадэрматозам.

Асаблівае месца ў дыеце часта хварэючых дзяцей належыць агародніне, садавіне, ягадах, зеляніне. Гэтыя прадукты валодаюць выдатнымі смакавымі якасцямі, багатымi вітамінамі, мінеральнымі рэчывамі, многія валодаюць адмысловымі лячэбнымі ўласцівасцямі. Так, у яблыках, морквы, пятрушкі, бульбе і іншых ўтрымліваюцца пектінавые рэчывы, якія спрыяюць правільнаму функцыянаванню органаў стрававання, якія валодаюць бактэрыцыднымі ўласцівасцямі.

Большасць садавіны і агародніны багатыя клятчаткай, якая паляпшае маторную дзейнасць кішачніка. Араматычныя рэчывы агародніны і садавіны ўзбуджаюць сакрэцыю стрававальных сокаў, павышаюць іх актыўнасць. Таму дзецям з паніжаным апетытам карысна даваць салаты з сырой гародніны і садавіны перад кожным прыёмам ежы. Яны не толькі павышаюць апетыт, але і паляпшаюць засваенне бялкоў іншых прадуктаў.

Дубільныя рэчывы, якія змяшчаюцца ў некаторай агародніне і садавіне валодаюць дэзінфікуе і супрацьзапаленчым дзеяннем. Імі багатыя чарніцы, рабіна, кізіл, айва, груша, гранаты. А фітанціды, якія змяшчаюцца ў такіх прадуктах, як часнок, зялёны лук, рэпчаты лук, пятрушка, укропу, салеры, кінзы і іншых, аказваюць выяўленае працівамікробнае дзеянне. Гэтыя прадукты пажадана выкарыстоўваць у харчаванні часта хварэючым дзяцем сістэматычна, але асабліва важна гэта рабіць у перыяды сязонных уздымаў захворванняў вострымі рэспіраторна-віруснымі інфекцыямі.

Агародніна, садавіна, ягады, зеляніна з'яўляюцца найкаштоўнейшымі крыніцамі натуральных вітамінаў. Асабліва багатыя вітамінам С чорная парэчка, шыпшыннік, абляпіха, рабіна, цытрусавыя, капуста, бульба, салодкі перац, таматы, розная агародная зеляніна, дикорастущая зеляніна (крапіва, шчаўе); каратынам (правітамін А) багатыя таматы, моркву, гарбуз, абрыкосы, хурма, абляпіха, марошка. Усе гэтыя прадукты варта шырока выкарыстоўваць у харчаванні часта хварэючым дзяцям.

Пры адсутнасці свежай садавіны і агародніны карыстайцеся адмысловымі плодаагародніннымi кансервамі для дзіцячага і дыетычнага харчавання, а таксама замарожанай агароднінай і садавінай. Асабліва гэта важна ўлічваць у раёнах з суровымі кліматычнымі ўмовамі, дзе вырошчванне агародніны і садавіны абцяжарана. Магчыма таксама выкарыстанне сушанай агародніны і садавіны.

Строгае захаванне рэжыму харчавання забяспечвае добры апетыт. Аслабленым дзецям рэкамендаваныя больш частыя прыёмы ежы. Вельмі добрая дадатковая порцыя кісламалочнага напою (адразу пасля абуджэння раніцай або непасрэдна перад начным сном).

Дзецям з паніжаным апетытам можна паменшыць аб'ём асобных порцый, размяркоўваючы ўсю  ежу на 5-7 кармленняў. Вялікае значэнне для паляпшэння апетыту мае ціхае, цярплівае стаўленне дарослых да кармлення дзіцяці. Важна таксама паклапаціцца аб добрых смакавых якасцях страў, іх разнастайнасці, прыгожай сервіроўкі стала.

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.